Header image

PlayCubes - gör leken till en konst

October 2017

Redan de gamla grekerna fascinerades av kuboktaedern*. Nu presenterar HAGS PlayCubes, som bygger på denna geometriska figur. På Nordic Architecture Fair den 7-8 november, kan du bekanta dig med dessa innovativa figurer med antika anor i HAGS monter.

Upphovsmannen till PlayCubes, arkitekten Richard Dattner, skapade 1966 en banbrytande lekplats i New Yorks Central Park. Richard Dattner menade att barnen själva ska styra sin lek och att lekplatserna ska erbjuda upplevelser snarare än en samling föremål som står uppradade.Mellan 1968 och 1969 designade han en lekstruktur bestående av ett antal kuboktaedrar som kan sammanfogas i ett i det närmaste oändligt antal kombinationer. Han fick patent för dem under namnet PlayCubes™.Den geometriska figuren kuboktaedern upptäcktes egentligen redan 250 f. Kr. av greken Arkimedes, Den är, sedan dess, vanlig inom konst, arkitektur och design.

På 70-talet producerades PlayCubes och installerades på lekplatser runt om i världen. Men eftersom de ursprungligen tillverkades i glasfiber, blev framställningen allt dyrare med tiden. Det fanns även andra utmaningar med i tillverkningsprocessen som hindrade en expansion.  

2014 kontaktade Richard Dattner Playworlds innovationsteam för att diskutera en tänkbar återintroduktion.

– Vi tände omedelbart på idén, berättar Craig Mellott, chefsdesigner på Playworld.

Craig Mellott ledde gruppen som utvecklade en ny version av PlayCubes, som nu tillverkas av rotationsgjuten plast.

– Det är lättare och hållbarare samt kostar mindre. Materialvalet gjorde också att vi kunde modifiera designen, göra dem större, med fler hål och klätterytor, så att de blev ännu mer lekvänliga, förklarar Craig Mellott. Nya PlayCubes har bland annat installerats i Chinatown Park i Boston och har blivit väldigt uppskattade.

– Som lekdesigner är jag otroligt förtjust i PlayCubes och mest av allt gläds jag åt att se hur väl de fungerar, hur de får barn, vuxna, ja hela grannskap att komma ut för att umgås, säger han. 

   

*En kuboktaeder är en geometrisk tredimensionell figur. Den består av 14 sidor uppdelat på 8 liksidiga trianglar och 6 kvadrater. Ytorna bildar 24 kanter och 12 hörn.

Arkimedes identifierade en rad olika polyhedra (tredimensionella symmetriska och geometriska figurer med platta ytor och raka kanter.)

 

För mer informatiopn om PlayCubes skicka ett mail till hags@hags.com eller ring 0380-47300

 

På Nordic Architecture Fair finner du HAGS i monter F02:22.